כלי משפטי חשוב ביותר הנוגע לעתידו של כל אחד מאיתנו נכנס לאחרונה לתוקף, וחשוב מאוד להכירו.
עד לאחרונה, לא הייתה לנו הזכות לבחור את האדם שידאג לענייננו במקום ובזמן שבו אנו הכי זקוקים לו – השלב שבו האדם מאבד את כשירותו וצלילותו ואינו מסוגל לדאוג לענייניו ולקבל החלטות, למשל בעקבות תאונה, בעקבות מוגבלויות שכליות או נפשיות או בשל הזדקנות.
כך, במקרה שבו אדם הגיע למצב שבו אינו כשיר עוד לנהל את ענייניו, בני משפחתו היו צריכים לפנות לבית המשפט ולבקש להתמנות כאפוטרופוס לגופו של אותו אדם ו/או לרכושו. תהליך זה כרוך, מטבע הדברים, בהוצאות משפטיות גבוהות, בהליך ממושך ומסורבל שתוצאותיו תלויות בעמדת האפוטרופוס הכללי ובהחלטת בית המשפט..
במקרים רבים, הדבר כרוך גם במחלוקות שמתעוררות בין בני המשפחה לגבי זהות האדם שיתמנה כאפוטרופוס – מחלוקות שמבשילות לעתים קרובות לסכסוך משפחתי של ממש. בנוסף, משך הזמן הארוך שעד לקבלת האישור על מינוי האפוטרופוס מייצר עיכובים מיותרים בטיפול בענייניו של האדם שזקוק לאפוטרופסות.
גם לאחר מינויו לא תמו המכשולים והבירוקרטיה המייגעת והאפוטרופוס שמונה כפוף לדיווחים תקופתיים, פיקוח והתנהלות אל מול האפוטרופוס הכללי.
את הבעיות הללו החליט המחוקק לשנות, ובצדק. כעת המציאות המשפטית מאפשרת לכל אדם לבחור מראש את האדם שהוא מעוניין שידאג לענייניו – הרכושיים ו/או הרפואיים ו/או האישיים, באמצעות עריכת ייפוי כח מתמשך.
לייפוי הכוח המתמשך יתרונות רבים ונוספים על פני המצב המשפטי שהיה קיים עד לאחרונה, ונעמוד על כמה מהם להלן.
ייפוי כח מתמשך מהווה למעשה את החלופה היעילה להליך מינוי אפוטרופוס בבית המשפט. להבדיל מהליך המינוי המסורבל, ייפוי כוח מתמשך קובע הוראות ספציפיות לגבי כניסתו לתוקף, ובהתקיים הוראות אלה ייפוי הכוח מקבל תוקף משפטי, בלא צורך בקיומו של הליך משפטי או כל הליך אחר.
כיום, כל אדם שהוא כשיר ומסוגל להבין את המשמעות של מתן ייפוי כח לאדם אחר לקבל החלטות במקומו בעתיד כשהוא עצמו לא יוכל לקבלן, רשאי לערוך ייפוי כח מתמשך.
עריכת ייפוי כח מתמשך מייתרת כאמור את הצורך לנקוט הליך משפטי מיוחד ומאפשרת כאמור לכל אדם לממש זכותו לבחור את האדם שהוא עצמו מעוניין שידאג בעתיד לענייניו. ייפוי הכוח מאפשר גם בחירה של סוגי העניינים שלגביהם יחול ייפוי הכוח, קביעת הוראות פרטניות, אישיות ומיוחדות, שמטבע הדברים, משתנות ביחס לכל אדם עפ״י רצונו ובחירתו האישית.
במסגרת ייפוי הכוח המתמשך מגדיר אותו אדם גם את ההוראות שבהתקיימותן ייכנס ייפוי הכוח לתוקף. ייפוי הכוח המתמשך יכול לכלול גם הוראות מיוחדות ביחס למתן הסכמה לטיפולים רפואיים, לאשפוזים פסיכיאטריים, לקבוע הנחיות מקדימות לתקופה שעד לכניסתו של ייפוי הכוח לתוקף, וכן הוראות לעניין פקיעתו (למשל לקבוע תקופה מסוימת שלאחריה יפקע ייפוי הכוח). ניתן גם למנות יותר מאדם אחר כמיופה כוח ולהגדיר מראש את היחסים ודרך קבלת ההחלטות בין מיופי הכוח. כמו כן, ניתן להגדיר אדם נוסף שמיופה הכוח יצטרך ליידע אותו בעניינים הקשורים בייפוי הכח והפעולות שנעשות מכוחו.
הכלים שפורטו לעיל הם דוגמה ליתרונות הגדולים שטמונים בעריכת ייפוי כוח מתמשך, והם ממחישים עד כמה שחשוב לעשות שימוש בכלי הנ״ל ולא להותיר ביד הגורל את התקופה הכ״כ רגישה הזאת בחיים של כל אחד מאיתנו.
חשוב לדעת שייפוי הכוח המתמשך יכול להיערך ולהיכנס לתוקף גם ביחס לאדם שלא איבד את כשירותו המשפטית, אם זהו רצונו. כמו כן, לצורך עריכת ייפוי כוח מתמשך יש לקבל כמובן את הסכמת מיופה הכוח.
הגורם המוסמך לערוך ייפויי כוח הם עורכי דין שהוסמכו ועברו הכשרה מיוחדת לצורך עריכת ייפוי כוח כאמור. משרדנו מעניק את השירות הנ״ל וכבר צבר ניסיון, המאפשר להתאים לכל אדם ייפוי כוח מתמשך שיגשים את מלוא רצונו ובחירותיו בצורה יסודית ומקצועית.
*אין באמור במאמר כדי להוות ייעוץ משפטי, המלצה, או עצה, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. המאמרים נכונים ליום כתיבתם.