כיום, יש שתי דרכים עפ”י חוק למנות אדם שייכנס בנעליו של אדם שאינו צלול ואינו יכול לטפל בענייניו: האחת (והעדיפה במידת האפשר), בדרך של עריכת “ייפוי כוח מתמשך”, והשנייה, בדרך של הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס.
כאן המקום להדגיש כי אדם יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך ולמנות מיופה כוח רק בשעה שהוא כשיר ו”מבין בדבר”, דהיינו במצב שבו הוא מבין את ההשלכות והמשמעויות של מעשיו. לכן, מומלץ מאוד לשקול לערוך ייפוי כוח מתמשך ולא להמתין ל”גיל השלישי”, שבו קיימת מטבע הדברים פחות שליטה לגבי המצב הרפואי של כל אדם.
על עריכת ייפוי כוח מתמשך כאמור ועל היתרונות הרבים הגלומים בו עמדנו בהרחבה במאמר קודם שפורסם על ידנו – “ייפוי כוח מתמשך – העתיד בידיים שלך” – שמפורסם באתר האינטרנט של משרדנו. בתמצית נזכיר כמה יתרונות משמעותיים:
א. הזכות לבחור מראש את זהות האדם שהממנה מעוניין שידאג לענייניו – הרכושיים ו/או הרפואיים ו/או האישיים.
ב. עריכת ייפוי כוח מתמשך אינה מצריכה הליך משפטי. את ייפוי הכוח המתמשך עורך עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת לכך.
ג. ייפוי הכוח המתמשך מאפשר בחירה של סוגי העניינים שלגביהם יחול ייפוי הכוח, קביעת הוראות פרטניות, אישיות ומיוחדות, שמטבע הדברים, משתנות ביחס לכל אדם עפ״י רצונו ובחירתו האישית.
ד. ייפוי הכוח המתמשך יכול לכלול הוראות מיוחדות ביחס למתן הסכמה לטיפולים רפואיים, לאשפוזים פסיכיאטריים, לקבוע הנחיות מקדימות לתקופה שעד לכניסתו של ייפוי הכוח לתוקף, וכן הוראות לעניין פקיעתו (למשל לקבוע תקופה מסוימת שלאחריה יפקע ייפוי הכוח).
ה. ניתן גם למנות יותר מאדם אחר כמיופה כוח ולהגדיר מראש את היחסים ודרך קבלת ההחלטות בין מיופי הכוח.
ו. ניתן להגדיר אדם נוסף שמיופה הכוח יצטרך ליידע אותו בעניינים הקשורים בייפוי הכח והפעולות שנעשות מכוחו.
ז. ניתן להגדיר שמיופה הכוח לא יהיה כפוף לחובות הדיווח לאפוטרופוס הכללי, בשונה מאפוטרופוס שממונה עפ”י דין.
יחד עם זאת, כידוע המציאות חזקה מהכל, ולעתים האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך כבר לא רלוונטית בשל מצבו הרפואי/קוגניטיבי של האדם הרלוונטי. במקרה כזה, הדרך המשפטית שיש לנקוט היא הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס לבית המשפט המוסמך.
בדרך כלל בקשה כזו מוגשת על ידי בן משפחה קרוב של אותו אדם, המבקש להתמנות כאפוטרופוס לצורך טיפול בענייניו השונים. במסגרת בקשת המינוי על המבקש להגדיר האם מבוקש מינוי זמני או קבוע, וכן האם מבוקש המינוי לענייניו הרפואיים של החסוי ו/או לענייניו הרכושיים.
במסגרת בקשת המינוי יש לפרוס בפני בית המשפט את כל הנימוקים למינוי המבוקש, וכן לתמוך אותה באסמכתאות מתאימות, דוגמת חוות דעת רפואית לגבי מצבו של החסוי. כמו כן, יש להגיש לבית המשפט את עמדתם של בני המשפחה הקרובים לחסוי ביחס למינוי המבוקש.
לאחר הגשתה, מועברת בקשת המינוי לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, ובמקרים הרלוונטיים גם לגורמים נוספים, דוגמת מחלקת הרווחה לצורך עריכת תסקיר או לבני משפחה המתנגדים למינוי. לאחר שכל העמדות הרלוונטיות הוגשו לבית המשפט מכריע בית המשפט בבקשה ומגדיר את המינוי, היקפו וכן קובע כל הוראה פרטנית נדרשת אחרת.
לאפוטרופוס יכול להתמנות אדם יחיד, כמה בני אדם, תאגיד, וכן גורמים נוספים המנויים בחוק. הכלל המנחה את בית המשפט בבואו להכריע בבקשת המינוי הוא שימונה אפוטרופוס שמתאים ביותר לטובת האדם, תוך התחשבות ברצונו. כלומר, ככל שניתן יהיה להוכיח את רצון החסוי, כך יגברו הסיכויים של בקשת המינוי המבוקש להתקבל.
חשוב לציין כי ישנן פעולות שביצוען על ידי אפוטרופוס מחייב אישור מקדים של בית המשפט, ובהן ביצוע עסקאות במקרקעין, הסתלקויות מעיזבון, מתן מתנות או תרומות בסכום שעולה במצטבר על 100 אש”ח, ועוד. במקרים אלה, על האפוטרופוס לפנות בבקשה למתן הוראות לבית המשפט המוסמך, לצורך קבלת אישור לביצוע הפעולה הרלוונטית.
תפקידו של האפוטרופוס נושא עימו אחריות רבה. אפוטרופוס חייב לפעול בשקידה, במיומנות, במסירות, ולנהוג בתום לב לשמירת עניינו של האדם שהוא אפוטרופסו ולא לטובת ענייניו שלו.
האפוטרופוס אחראי לנזק שגרם לאדם שהוא אפוטרופסו או לרכושו. יש לציין כי בית המשפט מוסמך לפטור מאחריות, אם פעל האפוטרופוס בתום לב ולטובת אותו אדם. בית המשפט אף מוסמך לדרוש שהאפוטרופוס כי ימציא ערבויות שונות להבטחת מילוי תפקידו וחובותיו.
בתוך 30 יום לאחר המינוי, על האפוטרופוס להגיש לאפוטרופוס הכללי דו”ח מפורט (המכונה “פרטה”) של נכסי האדם שהוא אפוטרופסו, כולל חובותיו. בנוסף, על האפוטרופוס לנהל חשבונות מסודרים, ולהגיש לאפוטרופוס הכללי דין וחשבון בכתב לגבי פעולותיו ומצבת נכסיו של החסוי, וזאת לפחות אחת לשנה וכן בגמר תפקידו או בפקיעת האפוטרופסות.
חשוב ליתן את הדעת לכך שבמקרים רבים בקשות למינוי אפוטרופוס מעוררות נושאים משפחתיים רגישים, ולעתים אף מחלוקות שונות בתוך המשפחה ובקרב המבקשים להתמנות כאפוטרופוס. ייעוץ משפטי עשוי לייתר מראש את המחלוקות או לצמצמן וכן להגביר את הסיכויים שבקשת המינוי תתקבל, וזאת בפרקי זמן מינימאליים ככל האפשר. מאחר וניהול בקשת מינוי אפוטרופוס כולל קבלת עמדות של גורמים שלישיים, כפי שפורט לעיל, הרי שניהול בקשת המינוי מחייב מעקב הדוק אחר לוחות הזמנים, הקפדה על מסירת ההחלטות וכתבי הטענות לאותם גורמים שלישיים, עריכת תגובות הולמות לאותן עמדות וכו’, והכל בהתאם להחלטות בית המשפט.
לפיכך, רצוי ואף מומלץ לערוך ולהגיש בקשה למינוי אפוטרופוס באמצעות עורך דין מיומן ומנוסה. מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין, כאשר ללוחות הזמנים יש חשיבות מכרעת, בשל צרכיו השונים של החסוי והטיפול הדרוש בו.