פטור מתשלום אגרה שנתית לחברה לא פעילה – “פטור לזמן מוגבל”

ידוע, שכל חברה הרשומה ברשם החברות וכל שותפות שרשומה ברשם השותפויות, חייבים, מלבד בהגשת דו”ח שנתי, גם בתשלום אגרה שנתית, מידי שנה, בסך של למעלה מ- 1,000 ₪ לשנה ועד לסך של למעלה מ- 1,500 ₪ לשנה (תלוי בשנה ובמועד התשלום).

תשלום האגרות איננו מותנה בדבר, ויש חובת תשלום גם אם החברה או השותפות הקפיאה את פעילותה.

לא שילמה חברה את האגרה השנתית, לסכום האגרה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית וכן, רשם החברות רשאי להשית עליה עיצומים כספיים, ואף לגבות אותם מדירקטורים בחברה אם החברה לא שילמה. אבל יתרה מכך: רשם החברות יהיה רשאי לרשום את החברה כחברה מפרת חוק. רישומה של חברה כמפרת חוק עלול לגרום השלכות מרחיקות לכת, ובכלל זאת, רשם החברות רשאי לסרב לרשום עדכונים בחברה (כמו שינוי שם או שינוי תקנון וכו’); הוא רשאי לסרב לרשום שעבוד על נכסי החברה ו/או שעבוד לטובתה; והוא רשאי לסרב לרשום חברה חדשה שבעל מניות בה הוא החברה המפרה או בעל שליטה בחברה המפרה או דירקטור בחברה המפרה שלא שילם עיצום כספי. בנוסף, רשם המשכונות רשאי לסרב לרשום משכון לטובת חברה מפרה ולסרב לשנות רישום משכון שנרשם.

יחד עם זאת, החוק קבע חריג, שלפיו חברה או שותפות שהפסיקה את פעילותה ואשר הגישה לרשם החברות הודעה על “פירוק מרצון” [ובמקרה של שותפות – שותפות שהגישה לרשם השותפויות הודעה על פירוק השותפות] – תהא פטורה מתשלום אגרה שנתית (ומעיצום כספי שהוטל בשל אי תשלומה), לגבי כל השנים שלאחר המועד שבו הפסיקה החברה את פעילותה.

הפטור מותנה בתנאים ומוגבל מאד בזמן – עד סוף שנת 2022

החריג הנ”ל, שמאפשר לחברה או שותפות למחוק את חובותיה בגין האגרות השנתיות שלא שולמו מאז הפסקת פעילותה, מותנה בכך שהחברה הגישה, כאמור, בקשה לפירוק מרצון ובמקרה של שותפות – הודעה על פירוק. עוד מותנה הפטור, בכך שהחברה/שותפות המציאה מסמכים המעידים על הפסקת הפעילות, כדלקמן:

  • אישור מנציבות מס הכנסה כי החברה/שותפות לא פתחה תיק לאחר המועד בה הפסיקה פעילותה או כי החברה/שותפות סגרה את התיק במס הכנסה בציון המועד שבו נסגר התיק.
  • אישור מרשויות מס ערך מוסף כי החברה/שותפות לא נרשמה כחייב במס או שרישומה כאמור בוטל.
  • תצהיר מאת הדירקטורים/שותפים כלליים של החברה/שותפות שבו הם מצהירים כי החל בתאריך שצוין בתצהיר, החברה/שותפות הפסיקה את פעילותה וכי אינה מנהלת חשבונות בנק.

חברה/שותפות שהפסיקה את פעילותה אך תיקה ברשויות המס טרם נסגר, תהיה רשאית להמציא תחת אישור מס הכנסה ואישור מע”מ כאמור – אישור מאת רואה חשבון המבקר כי החברה/שותפות הפסיקה את פעילותה, בציון המועד שהפסיקה בו את פעילותה, והעובדה שהגישה לרשות המסים, דוחות שנתיים לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, מאושרים בידי רואה החשבון המבקר, שצוין בהם כי החברה/שותפות הפסיקה את פעילותה. כמו כן, יצורף העתק מהדו”חות שהוגשו למס הכנסה.

חריג זה, שמאפשר את הפטור מתשלום האגרות השנתיות מוגבל מאד בזמן. עפ”י תקנה 8א לתקנות החברות (אגרות), תשס”א-2001 ועפ”י תקנה 5 לתקנות השותפויות (רישום ואגרות) שתוקנו בנובמבר 2017, ותחילת תוקפן ביום 1.1.18) – תוקפו של הפטור – חמש שנים מיום תחילתן של תקנות אלה.

כלומר, החל מסוף שנת 2022 – וככל שלא יבוצע תיקון נוסף בתקנות – יבוטל הפטור מאגרות שנתיות של חברות ושותפויות שהפסיקו את פעילותן ואשר פעלו לפירוקן.

זוהי כמובן שעת כושר לכל חברה ושותפות שהפסיקה את פעילותה לצמיתות ואשר צברה חובות של אגרה שנתית לרשם החברות/שותפויות ועיצומים כספיים בשל אי תשלום אגרות אלה – לפעול במהירות לפירוק החברה/השותפות וליהנות מהחודשים האחרונים שבהם ניתן לקבל את הפטור.

דילוג לתוכן